Doe- Dag van STEPCROSS 25 JUNI 2017.

Geffen-Heesch-Vinkel-Berlicum-Nuland-Geffen

 

Na de hitte van de afgelopen week was het weer “hier en daar” een bui. Buienradar gaf aan dat het droog weer zou blijven en het zonnetje kwam voorzichtig door terwijl wij verzamelden bij Elly en Tom in Geffen. Ongeveer 10.00 uur was iedereen er en begonnen we aan de steptocht die ons al snel naar een leuke locatie bracht. Aan het eind van de Kerkesteeg ligt het Arboretum.

Stichting Arboretum & Natuurbeleving Geffen is ontstaan in 2000. Twee natuurliefhebbers hadden het idee om bomen en struiken die toebehoorden tot de oorspronkelijke begroeiing in Geffen te behouden voor de toekomst. Plannen werden uitgewerkt en op 31 december 2014 werd de schop in de grond gestoken om de eerste boom te planten. Het Arboretum is gegroeid en biedt aan iedereen een mogelijkheid om bij speciale gelegenheden een boom te planten of er een rondleiding te krijgen.

Kijk maar eens op hun website en ontdek de interessante verslagen en foto’s.

Via wat straten reden we naar het Napoleonpad. Dat is een zandstraatje dat officieel het Ruiterpad heet. Volgens de mondelinge geschiedenis is hier jaren geleden het leger van Napoleon overheen gemarcheerd.

Het begon zacht te regenen, maar het was van korte duur en niet voldoende om regenjassen aan te trekken. De tegenwind was eigenlijk een grotere vijand. We moesten aardig trappen.

Aan het eind van het ruiterpad rechtsaf om daarna weer een ander zandpad in de gaan.

We reden over het landgoed van Kasteel de Berkt. Dit is oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw en staat op de Monumentlijst. Zie internet voor meer info.

In het buitengebied van Heesch staat nog een opmerkelijk gebouw. Van 1987 tot 1989 is daar een markant gebouw neergezet met twee koepels. Nee, geen moskee, maar een sterrenwacht. Sterrenwacht Halley is inmiddels internationaal bekende sterrenwacht geworden. Een paar jaar geleden zijn in de omgeving palen geplaatst die aangeven waar bepaalde planeten zich in de ruimte bevinden.Aarde, Pluto, Venus, Mars enz.

 

Via diverse zand- en grindwegen in het bosrijke gebied, maakten we even een lusje over een normaal begaanbare weg waarbij we Kapel Kaathoven passeerden. Deze kapel van de Wilhelmieten is tijdens het gebruik omgebouwd tot een schoolmeesterwoning.

We naderen een herdenkingmonument betreffende Wereldoorlog II, waar we even bij stilstaan.

In de nacht van 22 juni 1944 stortte daar een vliegtuig neer dat onderweg was naar een bombardement in Krefeld. Het vliegtuig kwam niet verder dan het Heeswijkse deel van Kaathoven. Naast de boom in het weiland staat een standaard met een vlag en een vliegtuig wat aangeeft waar het precies is neergestort. De bemanning overleefde de crash en sloeg op de vlucht, maar werd later als krijggevangen meegenomen.

Op slechts enkele meters ervoor, langs de weg waar wij staan, werd 1 dag later weer een vliegtuig neergehaald. Deze bemanning kwam om het leven. Allemaal nog jonge mensen. Op de palen staan foto’s en namen en leeftijden van de gesneuvelden vermeld. Een indrukwekkend monument.

We vervolgen onze weg en gaan richting Berlicum, naar restaurant de De Hooge Hei. We zaten er amper en het net geopende restaurant, waar het nog stil was, werd verrast door veel gebrom. Een andere groep toerrijders. De Zündapp rijders. Nostalgie ten top. Ze parkeerden hun goed verzorgde oudheden en de berijders, al of niet in originele leren jassen met oude bromfietshelmen lieten hun brommer even staan voor een drankje. Amper neergestreken kwam er nog zo’n horde aan. Kortom: De Hooge Hei zat goed vol. Wat een mazzel dat wij als eersten hadden besteld, anders had het wel heel lang geduurd voor we wat gekregen hadden.

Na de koffie reden we door de prachtige natuur van Berlicum en passerden nog een QR boerderij.

Een QR vboerderij heeft een QR-code die je op je telefoon kunt gebruiken. Jekrijgt allerlei informatie over het bedrijf. Een initiatief van ZLTO.

Het natuurgebied van het waterschap. Dit stuk bos was altijd gesloten geweest voor bezoekers en sinds kort opengesteld. Voorzien van informatieborden, zodat de bezoeker kan lezen wat het waterschap zoal doet aan de levering van water en landschapsbeheer.

De uitgang was aan de kant van de F59 bij Nuland. De rit langs de polderkerk in Nuland werd geskipt, omdat Jack een leeglopende achterband had en het ook nog begon te regenen. Er werd regelmatig even gestopt om de band op te pompen. De band bleef zo net hard genoeg om mee terug naar Geffen te rijden.

Om lekker warm te worden na de regen werd ons een heerlijk Schrobbelèrtje (Tilburgse kruidenbitter) aangeboden.

Bij Elly en Tom thuis was een fantastische lunch voorbereid. Heerlijke tomaten- en kippensoep, zelfgemaakte worstenbroodjes, belegde broodjes ham en kaas en verse koffie en thee.

Na de heerlijke lunch tijd om naar huis te gaan. Elly en Tom, bedankt voor de moeite. Het was een groene tocht, over bospaadjes waar we nog niet waren geweest met veel leuke en indrukwekkende informatie punten.

 

 

 

 

De Bike+ toertocht 2018

 

En weer was het leuk om er aan deel te nemen. Dit jaar in samenwerking met het stadsarchief i.v.m. monumentendag en even dacht ik dat we teveel door de stad zouden gaan rijden, maar het werd een mooie combinatie van dorpen en het buitengebied. 

Eenmaal onderweg kwam er een andere plaaggeest voorbij. In korte tijd 3 lekke banden.

Met ons reservemateriaal en plakmiddelen werden de banden weer op de juiste bandenspanning gebracht. Onderweg hebben we een korte stop gemaakt bij Smederij Verhoeven aan de Landpoortstraat in Ravenstein. Gedreven vaklui vertelde het een en ander over dit oude ambacht.

Op het smidsvuur werden ijzeren staven verhit en daarna in model gesmeed.

Een eindje verderop waren de deuren van het oude Leerhuisje geopend. Dat huisje werd enige jaren geleden nog met sloop bedreigt en is door de inzet van vele vrijwilligers weer in ere hersteld.

Ook daar kon je luisteren naar de verhalen van het leven van vroeger en er werd een film vertoont.

Maar steppen was ons hoofddoel en daarom zijn we er niet echt lang geweest.

De route ging via Haaren, Berghem weer terug naar de Naaldhof in Oss. 

Tijd voor een afzakkertje voordat we huiswaarts gingen.